Inki Sjösten
    med  Gränsvallarens Ämica född 2016
    
 

 

 

 

Inki Sjösten * Hundägaren

1970 kom första egna hunden schäfertiken Elbogens Jill. Hon var 11 månader och mycket oerfaren av livet. Vi tävlade så småningom och vann stora framgångar. Jill blev 13½ år.
1980 kom Heidi, som jag tränade från hon var 5 veckor. Hon blev en verkligt bra hund och allround tävlings- och tjänstehund. Heidi blev 12 år gammal.
1990 kom så Hacketorps Irja. Hon var 8 månader och "vildhund" men kom snabbt in i familjen och blev även hon både allmänlydig och en bra tävlingshund. Hon medverkar på vår video Lydnad o Bruks. Irja hade även husse som framgångsrik förare. De vann två SM i spår tillsammans. Irja blev tyvärr bara 8 år gammal.
1995 kom Ito - 8 veckor gammal - i huset när Irja fick ont i ryggen. Första egna hanhunden.... Oj, vilken skillnad det är mellan att ha tik och hane.....Ito kom från kennel Fuerza i Tidaholm: www.kennelfuerza.se
2002 kom ytterligare en Fuerza´s-hund till oss. Läs mer om henne under Kaksi.
2009 kom Memorix Yksi. Om våra bravader läser du under Yksi.    
2016 kom Gränsvallarens Ämica som är en bordercollie. Micas sida.                                            

Inki Sjösten * Läraren

Mitt intresse för hundträning och utbildning gjorde att jag utbildade mig till instruktör. Lärare i hundtjänst blev jag 1975. Numera deltar jag vid instruktörsutbildningar i hundklubbar och jag har även medverkat som lärare vid Svenska Brukshundklubbens lärarkurser.
                                                        

Inki Sjösten * Tävlingsföraren

Jag är en tävlingsmänniska och därför har jag tävlat med alla mina hundar. Känslan av att testa hur inlärning och träning fungerar är spännande och ett mått på min egen förmåga att träna och föra hund på tävling. Lite nervöst ibland men enormt roligt när det går bra och det gör det oftast - men inte alltid.

Här följer några av tävlingsmeriterna för mina hundar:

* Jill - född 1970 - blev en bra sökhund med meriterna SM 2:a 1974, 1:a 75 och 2:a 1976. Det blev även NM-silver 75.
* Heidi - född 1980 - blev SM 3:a och NoM 2:a i rapport 1983, SM 2:a i skydds 1984, SM 6:a i skydds 1985, SM 5:a i sök 1988 och SM 14:e i spår 1989. Därmed blev Heidi den första hund i Sverige som tävlat på SM i alla fyra bruksgrenarna. Lydnadschampionatet 1989 gjorde Heidi till 5-faldig champion.
* Irja - född 1990 - förde jag fram till brukschampion i sök och spår och vi har även tävlat i rapport. Tillsammans med husse Roland vann hon SM i spår 1996 i Malmö och 1997 i Eskilstuna.
* Ito - född 1995 - blev brukschampion 1998 med cert i rapport och spår. SM-deltagande i spår 1998 och 2000. Högre klass sök klarades av hösten 2000.
* Kaksi - född 2002 - har cert i elitklass spår och är godkänd i elitklass klass rapport. Kaksi var med på 4 spårSM och vi blev 3:a i Piteå. Vid 10 års ålder tränades Kaksi i rallylydnad och kom till Mästarklass innan vi fick lägga av "av åldersskäl". Se alla våra meriter på Tävlingsresultat.
* Yksi - född 2009 - vid åldern 3 år och 3 månader var vi med i 2012 års SM i spår. Se alla våra meriter på Tävlingsresultat. Även med Yksi tävlar jag rallylydnad - som omväxling.
Yksi har dåliga höfter och har svårt att tygla sin entusiasm inför start av olika aktiviteter. Detta har medfört att jag avslutat vår brukskarriär i spår. Vi slutade med två cert. Så det blev nog ganska bra för oss båda.
* Amica blir nästa stjärna - ser lovande ut vid 4 månaders ålder och vid 10 också. Appellklassen i spår klarades av 9/4. Lägre och högre klass sök under hösten 2017. Se Tävlingsresultat. Och på våren 2018 kvalade vi till SM och blev 7:a i söket. Vi blev även SBK Årets sökhund 2018. 2019 vann vi siler i söket och blev 2:a i årets sökhund. 2020 inleds med vila... ett ligament är av i bogleden... så får vi se var vi hamnar. Kanske kan vi tävla i ekl spår istället om inte söket funkar.                                                                        
Spårtävlandet kröntes 2020 med tre cert och ett SpårhundsCh OCH SM-kvalificering i spår 2021. SM 2020 blev inställt pga Coronapandemin. 2021 fick vi planering 10/30 vid SM i Skillingaryd
                                                        -------------------------------

Inki Sjösten * Författaren

Efter några år i Brukshundklubben började jag engagera mig inom hundägarutbildningen som ledare. Jag skrev bl.a. en del kompendier. Vi - dvs. jag och maken Roland - fick Svenska Brukshundklubbens uppdrag att skriva böcker om sök, rapport och spår. Sökhunden, Rapporthunden och Spårhunden kom ut 1985 - 86 (Spårhunden reviderad 1996 och 2007) och är fortfarande populär facklitteratur. Böckerna är f.ö. utgivna även i Finland.

* 1989 kom bestsellern HUNDuppfostran o lydnadsTRÄNING(HulT) som jag skrev tillsammans med Roland. Den har sålts i cirka 90 000 exemplar och användes av många hundklubbar i deras kursverksamhet.
* 1994 gav vi ut ALLMÄNLYDNAD som jag skrivit tillsammans med Anne-Marie Folkesson. Den har fått ett strålande mottagande och används av allt fler hundklubbar över hela landet. Den kom dessutom ut i Italien hösten 1995. Finns numera på 9 språk.
* 1995 kom videofilmen Lydnad o Bruks som vi själva producerat. Detta år kom även häftet Uppletande av föremål.
* 1997 kom TÄVLINGSLYDNAD 1 som är en kursbok för den grundläggande tävlingslydnaden. Målbildsträning är ett nytt begrepp som förhoppningsvis ska få läsaren att träna mer målinriktat. Arbetsplan TäFö-Tävlingsförarutbildning- och video finns som komplement till boken.
* 1997 fick jag SBK:s guldmedalj för "pedagogiskt upplagd kurslitteratur" till gagn för SBK.
*
1998 utkom häftet SÖK som tillsvidare ersätter SÖKHUNDEN. Inlärning och träning är beskrivet enligt målbildstänkandet vilket gör häftet lättläst och tydligt.
* 1999 reviderades ALLMÄNLYDNAD. Nya arbetsplaner kompletterar kursmaterialet.
* 2000 utkom boken TÄVLINGSLYDNAD 2 samt videon med samma namn. International Obedience Class + video med samma namn blev även klara tidigare detta år.
* 2001 kom danska Almen Lydighed - bok, arbetsplaner och video. Videon Allmänlydnad fick tal på danska, finska, engelska och italienska.
* 2002 kom engelska General Obedience, danska Grundlaeggende KONKURRENCELYDIGHED, Omarbetade TÄVLINGSLYDNAD 1, Rapporthunden och Nya SPÅRHUNDEN. Dessutom blev video TÄVLINGSLYDNAD 3 klar. General Obedience kom ut på estniska.
* 2003 utkom video Målbildsträning - en förklaring i text, ord och bild av begreppet målbildsträning.
* 2004 utkom SÖKHUNDEN - personsök och föremålssök. I Spanien utkom Obediencia Básica som bok och DVD samt DVD på Obediencia Clase Internacional.
* 2005 utkom nyutgåvor av  Nya ALLMÄNLYDNAD samt danska ALMEN LYDIGED. Dessutom utökas den italienska floran med häften om spår, sök, rapport och uppletande.
* 2006 utkom en lätt reviderad utgåva av TÄVLINGSLYDNAD 1.
* 2007 utkom TÄVLINGSLYDNAD - Lydnadsprov klass I, II, III och Elit med tillhörande DVD (som finns i boken) samt DVD om lydnadsklasserna III och Elit. Allt baserat på 2007 års regler. Detta år utom även BRUKSLYDNAD - lägre, högre och elitklass med tillhörande DVD (som finns i boken) Appellklass lydnad. Färgbilder förtydligar boken och gör den extra läsvärd.
* 2008 utkom reviderade arbetsplaner till boken ALLMÄNLYDNAD. Ett Utbildningsprogram i tre steg är helt nyskrivet. Målstyrd utbildning med Färdighetsprotokoll för de olika nivåerna. Ett Frågebatteri kompletterar utbildningspaket ALLMÄNLYDNAD.
* 2010 utkom Barn&unga tränar hund - efter idé från Mia Persson. Det är en "bilderbok" med förklaring hur de vanligaste allmänlydnadsorden övas in.
* 2011 kom DVDn Mentalbeskrivning Valp samt Arbetsplan för instruktörsutbildning i två steg.
* 2012 handlar mest om rallylydnad. Börjat tävla med Kaksi. Två häften och ett paket skrevs för kursverksamhet eller enskild träning.
DVDn Mentaltest omarbetades och kom ut. Yksi är en av hundarna i filmen.
* Idag revideras olika material och kanske det blir något mer än så ...
* 2015 och det blev det. Under hela året har jag jobbat med revidering med boken ALLMÄNLYDNAD. Anne-Marie har överlåtit boken på mig. Nya boken beräknas komma ut i januari/februari 2016. Ganska mycket ändrat...
* 2016 ... och mottagandet av Allmänlydnad 2016 blev mycket bra.
* 2017 kom nytt material på grund av regeländringar. Gäller Lydnadstävling Startklass (häfte och dvd), Rallylydnad och Appellklass arbetsplan.
* 2019 kom tre häften - BruksLydnad Appellklass, Lägre klass och högre/elitklass
* 2022 kom nytryckning av boken Allmänlydnad
* 2022 kom Medhjälparutbildning arbetsplan
* 2022 vidareutvecklas Brukslydnadshäftena Appellklass. Lägre klass och Högre/Elitklass
                                                       

Inki Sjösten * Föreläsaren mm

Numera ransonerar jag mina föreläsningar. Men jag besöker fortfarande klubbar som vill veta mer om vårt kursmaterial. Oftast handlar det om att presentera kursmaterialet för instruktörsaspiranter.

Studiefrämjandets Folkbildarpris 2022 från Skåne-Blekinge distriktet var ett fint erkännande av mitt arbete.

Tillbaka till startsidan - Back to start page