Roland Sjösten
  och Zelo


  Fotot taget vid SM 2009

 

Hundar och tävlingsverksamhet

Jag skaffade min första hund 1969. Det var en fodervärdshund (tik) och frågan är vem som lärde sig mest här i livet - hunden eller dess husse. 1970 skaffades den första egna hunden som jag lyckades bra med - SM i skydds i Strängnäs 1974 med en niondeplacering som resultat. Jag och Sacko tävlade också i Elitklass spår - dock utan att få några cert.

Nästa hund var en "Lavindalare" från Sundsvall. Med denna hund blev jag svensk mästare 1983 i sök (Malmö) och nordisk mästare i Strängnäs samma år. Hunden blev också champion i spår...

Tyvärr hade Sacko (Lavindalens A-Hogan) problem med förkalkning i ryggen och blev bara åtta år gammal. Efter honom kom Asai´s Puskas som blev champion i rapport och spår. "Pusse" deltog på SM i Växjö (rapport), Göteborg och Karlskoga (Spår). Vid SM:et i Växjö behagade Pusse vända på sträckan vilket konfirmerade för mig att i rapporthundsgruppen tävlar folk som trivs med att mentalt plåga sig själva. I SM-spåren gick det bättre - utan några framskjutna placeringar. Pusse var den bästa spårhund vi har sett - han tävlade bl. a regelbundet i två år i elit spår utan att bomma en enda "pinne".

Hacketorps Kajsa var en tik som kom från Luleå. Med henne tävlade jag på SM i Sundsvall. Tyvärr hade Kajsa stora problem med allergier på sommaren varför hennes bästa prestationer gjordes under tiden september - april. Inget bra läge för de viktigaste tävlingarna precis!

Under 1995 hade Inkis hund (Hacketorps Irja) fått problem med ryggen och pensionerades. Inki skaffade en ny hund (Fuerza´s Ito) i tron att Irja skulle leva sitt återstående liv som sjukpensionär. I samma veva (sommaren - 95) beslutade jag mig för att sluta tävla på elitnivå med Kajsa (pga hennes allergier).

Efterhand som tiden gick konstaterade vi att Irja slutat halta och såg pigg och frisk ut. Jag började träna så smått med henne också och startade mest på kul i en tävling under senhösten. Tävlingen gick bra och resten är nu historia : SM-vinnare i spår -96 och -97. Vid Nordiska Mästerskapen i Norge -96 och i Danmark -97 blev vi bästa svenska spårekipage - dock på femte plats. Irja och jag hade också äran att få deltaga i Världsmästerskapen i spår i Danmark -97. När vi såg de andra ländernas ekipage på de mycket svåra spåren trodde vi att vi skulle hamna sist. Det gjorde vi inte - det blev en 22:a plats till slut men en av höjdpunkterna i min tävlingskarriär var det. Det dröjer kanske många år innan Sverige åter är med i VM för spårhundar.

Irja dog tyvärr hastigt i maj-98 och jag har nu startat om - med en bordercollie som heter SoMolli. En mycket trevlig tik som kommer från Liselott Hansson (Somolli) i Trelleborg. Hon är en import från England men verkar inte ha några språkproblem med mig - vi trivs utomordentligt bra tillsammans. Molli blev drygt 12 år.
I februari 2006 hämtade vi hem Zelo - ännu en bc. Läs om honom och hans meriter. Tryck på Zelo.

Efter mina år tillsammans med Molli har hon blivit Brukschampion och tävlat på SM i spår. Vid SM 2001 blev vi 9:a och vid Nordiska Mästerskapen i Danmark 6-7 oktober tog vi silvermedaljen. Vid SM 2002 blev det GULD i spårhundsgruppen och på NoM i Finland blev vi 7:a. 2003 blev ett bra tävlingsår. Vi blev 5:a på Årets Brukshund. På SM 2003 blev det "bara" en 11:e plats. År 2004 blev det en bronsmedalj och 2:a på Årets Spårhund och 3:a på Årets Brukshund. År 2005 blev det placering 16. Det blir Mollis sista bruksSM. Nu blir det Zelo - född 8/12 2005 - som får ta vid. Se Zelos imponerande tävlingsresultat. Hittills har tävlingskarriären krönts med ett SM-silver i spår 2014. Zelos 7:e SM. Det blir nog SM nr 8 också - nu när Skyey inte finns med oss längre.

Men det blev inget 8:e SM. Zelo blev akut sjuk och fick somna in 11 maj 2016.

2012 kom så Tending Skyey. Skyey fick epilepsi och lämnade oss 23/11 2015. Stor saknad.

2016 kom Myre Gårds Reggie. 2018 tävlar de i elitklass spår. 2019 blev det SM-tävlande med placering 12 i spårhundsgruppen.

2019 kom Border Alfa Prio. Född 1/3 2019. Hans tävlingskarriär startar våren 2021. Hösten 2021 är de i högre klass spår och högre klass sök.

Bilder finns på Molli Meriter 2001 och Meriter 2002

Lärare-domare

Mitt intresse för hundträning och utbildning gjorde att jag utbildade mig till instruktör. Lärare i hundtjänst blev jag 1973. Numera är jag instruktör i Ronneby Brukshundklubbs kursverksamhet men deltar ofta vid kurser och utbildningar på olika klubbar, läger m m runt om i landet tillsammans med Inki.

Domare blev jag i början på 80-talet och har sedan dess dömt på många olika tävlingsplatser runt om i landet. Det ger ofta inspiration till att själv fortsätta träning och tävling med egna hunden och i samspråk med de tävlande efteråt lär man sig ständigt nya sätt att träna på ett bättre sätt.

Senaste meriten är Rallylydnadsinstruktörsutbildning som blev klar 1/5 2011. Gick av stapeln hos Burlövs Brukshundklubb
med lärare Anna Karin Dahlstedt.

Funktionär i Ronneby Brukshundklubb  

Roland har under cirka 40 år ständigt varit aktuell som ledare i Ronneby Brukshundklubb inom alla områden.

Han har haft styrelseuppdrag och varit tävlingsledare på      
ett stort antal bruksprov.

Här ser vi prisutdelningen för elitklass spår 31 oktober 2010.

   

Mitt engagemang i SRI Publication

Förutom att delta i utbildningar på olika platser i landet svarar jag mest för videoproduktionen. Video och data har varit mitt andra stora fritidsintresse sedan slutet på 70-talet. Jag köpte den första videokameran innan begreppet video fanns i Sverige. Idag sker filmningen med digital proffskamera och redigeringen görs s.k. "off-line" i dator.

I samarbete med Svenska Brukshundklubben har vi under 97/98 tagit fram två videofilmer om Mentalbeskrivning Hund. Ett omfattande arbete, men det var mycket intressant att jobba ihop med Curt Blixt, Gustaf och Erik Roth. Samarbetet med SBK fortsätter med det nya Mentaltestet gällande från 2007. Jag har påtagit mig det omfattande ansvaret att vara projektledare. Senaste nytt på filmsidan är en film om Valptest. Dessutom har filmerna om Appellklass Spår och Sök blivit klara.

Mycket finns att göra med nya filmer och vi jobbar ständigt på att förnya och förbättra vårt sortiment. 2015 slutförs projekt Allmänlydnad 2016. Till den nya boken.

Mentaltest 2007
Jag har lagt mycken tid och energi på att leda SBK:s projekt Mentaltest 2007. DVDn som blev klar 2006 visar resultatet. 2012 gjordes filmen om.

2018 är Roland ansvarig för spårhundsgruppen vid SM 2018 i Blekinge/Ronneby.

Tillbaka till startsidan - Back to start page